Kinderkost. Pasta PieBiep met halloumi

Maak je vooral geen illusies. Kinderen en gevarieerde gezonde kost, dat is ook hier een uitdaging. Vooral de jongste, net zeven, heeft nog altijd de reflex om gillend van tafel weg te lopen bij het aanzicht van zijn immer gevreesde aartsvijand nr. 1.: g.r.o.e.n.t.e.n. Ze zijn te groen, te geel, te rood, te rond, te lang, te hard, te zacht, drijven ongevraagd rond in de soep en zijn gemeen, naar het schijnt. 

Groenteprutjes to the rescue!

Maar dat is buiten deze moeder gerekend. Stug volhouden is de enige boodschap. In mijn nooit aflatende queeste om meer groenten zonder protest in zijn maagje te krijgen, durf ik me al eens te wenden tot de succesformule van de groenteprutjes.

Zo heeft de befaamde bietenprut zich ondertussen opgewerkt tot de status van lievelingsgerecht. En ook deze pasta PieBieP (PompoenBloemkool) ging er vlotjes in. Het is er bovendien het seizoen voor. En vegetarisch! En snel klaar! Wat houdt je nog tegen om er zelf aan te beginnen, eigenlijk? 

Nodig voor 4 ruime porties:
  • pak gezinsportie volkorenpasta (bijv. speltpasta)
  • 1 ui
  • twee teentjes look
  • kleine pompoen
  • halve bloemkool
  • pakje halloumi, in repen gesneden
  • theelepel gehakte salie (optioneel)
  • groentebouillonblokje
  • 200 ml plantaardige room (bijv. haver, spelt of rijstroom)
  • handje pompoenpitten
  • peper
Zo maak je het:
  • kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • snijd ondertussen de ui, knoflook, pompoen en bloemkool in stukjes
  • verhit olie in een pot en voeg hier de groenten, het bouillonblokje en de salie aan toe
  • Stoof de groenten op een laag vuur tot ze zacht zijn, voeg na 5 minuten een bodem water toe (ongeveer. 25 minuten)
  • pof ondertussen de pompoenpitten op een zacht vuurtje in de pan (zonder vetstof). Haal ze uit de pan
  • pureer de groenten
  • voeg de plantaardige room toe aan de groenten 
  • breng op smaak met peper
  • bak de halloumi in de pan (zonder vetstof)
  • meng de pasta met de PieBiepsaus en verdeel over de borden
  • leg er de repen gebakken halloumi over en strooi de geroosterde pompoenpitten erover
  • smullen!!!

Tips

  • Gezinstijd winnen? Gebruik diepvriespompoen en diepvriesbloemkool.
  • Verse pompoen? Zet hem een half uurtje in een oven van 120 graden. Veel handiger om te snijden zo. Hij moet dan minder lang meestoven. 
  • Restje over: perfect als meeneemlunch voor de volgende dag!
  • Halloumi? Dat is een Cypriotische kaas die je kunt bakken zonder dat hij  smelt. Traditioneel wordt ze gemaakt met schapen- en geitenmelk, wat lichter verteerbaar is dan koemelk. Superhandig is dat deze kaas hier vacuümverpakt verkocht en maanden lang bewaart in de koelkast. Altijd handig om in huis te hebben!
  • Dien de halloumi meteen na het bakken op, koud krijgt dat een beetje een gekke structuur. 

Hoe doe jij dat? 

Zo, en ondertussen ben ik benieuwd om te horen hoe jij kinderen aan de groenten krijgt?